Το ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ ανιχνεύει τους δρόμους της Αλεξανδρούπολης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού (15/10), η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης, διοργάνωσε εκδήλωση δράσεων και επικοινωνίας, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στον πολυχώρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

Σκοπός της εκδήλωσης η ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Σταύρος Κουδουμάκης, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης και η κ. Κωνσταντίνα Γρηγορίου, ειδική εκπαιδευτρία Braille, η οποία ενημέωσε τον κόσμο που παραβρέθηκε για το σύστημα Βraille χρησιμοποιώντας γραφομηχανή Braille.

Το INFO μίλησε με τον κ. Κουδουμάκη, ο οποίος μας τόνισε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με οπτική αναπηρία είναι πολλά.

«Υπάρχει άγνοια του κόσμου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η προσβασιμότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία στα πεζοδρόμια και τους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, είναι ελλιπείς. Συχνά οι διάδρομοι των τυφλών, αλλά και ολόκληρα πεζοδρόμια, καλύπτονται από τραπεζοκαθίσματα και μηχανάκια. Αυτοκίνητα παρκάρουν παράνομα σε χώρους διέλευσης τυφλών, ενώ σε όλη την πόλη υπάρχουν μόνο 2 φανάρια με ηχητική ειδοποίηση, την στιγμή που στην γειτονική μας Ξάνθη λειτουργούν 9. Είναι δείγμα πολιτισμού και ανθρωπιάς η κατανόηση των προβλημάτων όλων των συμπολιτών μας. Η εκδήλωση ήταν μια καλή ευκαιρία για το κοινό της Αλεξανδρούπολης να ενημερωθεί και να έρθει πιο κοντά στην καθημερινότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία.»

Ο κ. Κουδουμάκης επίσης μας είπε πως «ένας επιπλέον στόχος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης γενικότερα, αλλά και ειδικά μ’ αυτή την εκδήλωση αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού, ήταν να έρθουν κοντά στην Ένωση και νέα μέλη, να βγουν από τα σπίτια τους, να μάθουν να παλεύουν για την ζωή και τα δικαιώματά τους

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του «Λευκού Μπαστουνιού» έχει καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου, μία σημαντική γιορτή για τη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, για την ενημέρωση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν τα άτομα αυτά στην καθημερινή μετακίνησή τους.
Με μεθοδευμένες αλλά και με απλές κινήσεις από το χέρι του χρήστη το ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ ανιχνεύει το δρόμο, βρίσκει και παρακάμπτει τα εμπόδια και φτάνει στον προορισμό του.
Αποτελεί σήμα κατατεθέν της τυφλότητας, δίνει το αίσθημα της αυτονομίας και της μη εξάρτησης από φυσικό συνοδό.
Είναι ευρείας και μεγαλύτερης σημασίας η έννοια του λευκού μπαστουνιού. Σηματοδοτεί το ενδιαφέρον που πρέπει να επιδείξει η Πολιτεία και η κοινωνία απέναντι στα άτομα που στερούνται την πολυτιμότερη αίσθηση που είναι η όραση.

Για όσους θέλουν να επικοινωνήσουν με την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης (Παράρτημα Αλεξανδρούπολης), μπορούν στο τηλέφωνο 6944818798