Ο Χάρτινος Κόσμος του Νικόλα Καμπασελέ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ : ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Πότε πολύχρωμος και πότε ασπρόμαυρος, μα πάντα συναρπαστικός, ο μαγικός κόσμος των κόμικς έχει όσα χρειάζεται για να χαθείς μέσα του. Ιστορίες που κινούνται σε φανταστικά κυρίως σύμπαντα, με καλοδουλεμένους χαρακτήρες, δράση, μυστήριο αλλά και χιούμορ. Μια εύκολη διέξοδος από την δική μας πραγματικότητα, που μερικές φορές είναι αναγκαία. Όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο, είτε από την πλευρά του δημιουργού είτε του αναγνώστη, το γνωρίζουν ήδη, όπως γνωρίζουν επίσης ότι τα κόμικς δεν απευθύνονται μόνο σε παιδιά- κάτι που αποτελεί κοινή παρανόηση των μεγαλύτερων ηλικιών. Ποιοι βρίσκονται όμως πίσω από τις εικονογραφημένες σελίδες και τι έχει συμβεί μέχρι να φτάσει ένα κόμικ στα χέρια μας;

Συναντήσαμε τον Νικόλα Καμπασελέ, ο οποίος ζει, εργάζεται και δημιουργεί στην Αλεξανδρούπολη, για να μας συστήσει στον δικό του χάρτινο κόσμο. Με σπουδές ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ, μεταπτυχιακό στα κόμικς, εικονογραφήσεις βιβλίων, αλλά και συμμετοχές σε εκθέσεις κόμικ στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  νομίζουμε ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας δώσει ορισμένες απαντήσεις για το θέμα.

Ας αρχίσουμε με μια κοινότυπη, ωστόσο σημαντική, ερώτηση: πώς άρχισες να ασχολείσαι με τα κόμικς;

Τα κόμικς ήταν για μένα μια διέξοδος, από πολύ μικρή ηλικία: Μέναμε στην Αθήνα, σε μια γειτονιά πνιγμένη στις πολυκατοικίες, οπότε σαν παιδί δεν υπήρχαν και πολλά που μπορούσα να κάνω εκτός σπιτιού. Τα πρώτα κόμικς που διάβασα ήταν Λούκυ Λούκ, Αστερίξ, Τεντέν και διάφορα Κλασσικά Εικονογραφημένα. Το να σχεδιάζω δικά μου κόμικς άρχισε πολύ αργότερα, όταν ήμουν φοιτητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.


Υπάρχει τρόπος στην Ελλάδα του σήμερα να ασχοληθεί κανείς επαγγελματικά αποκλειστικά με τα κόμικς; 

Το να ασχοληθείς αποκλειστικά με τα κόμικς σήμερα στην Ελλάδα, ως επάγγελμα, γίνεται ναι. Φυσικά όμως είναι δύσκολο, μιας και απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό είναι να υπάρχει ένα δίκτυο καλών συνεργατών. Τα κόμικς που διατίθονται στο εμπόριο συνήθως είναι αποτέλεσμα της δουλειάς πολλών ανθρώπων.

Θα σκεφτόσουν ποτέ να φύγεις για το εξωτερικό, όπου ενδεχομένως μπορεί να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες;

Έζησα στη Γαλλία δύο χρόνια, προκειμένου να σπουδάσω κόμικς. Όμως διαπίστωσα πως και εκεί οι δημιουργοί κόμικς είχαν παρόμοιες δυσκολίες με αυτές που αντιμετωπίζουν και στην Ελλάδα. Υπάρχουν σίγουρα καλύτερες υποδομές, δηλαδή πολλοί εκδοτικοί οίκοι αποκλειστικά αφιερωμένοι στα κόμικς και μια κουλτούρα που υποστηρίζει τους δημιουργούς ίσως περισσότερο απ΄ότι εδώ. Όμως η καθημερινότητα του (ξένου) κομίστα κατά τη γνώμη μου δεν είχε μεγάλη διαφορά. Κυρίως όμως νομίζω ήθελα να δραστηριοποιηθώ στη χώρα μου, οπού και νιώθω πιο άνετα.

Μπορείς να μας πεις ορισμένα πράγματα για την παραγωγική διαδικασία; Για παράδειγμα τι αποτελεί για σένα πηγή έμπνευσης;

Η μουσική είναι νομίζω η πρώτη πηγή. Μετά έρχονται τα βιβλία και τα κόμικς που διαβάζω και στιγμές της καθημερινότητας. Όταν φτιάχνω ιστορίες μόνο για μένα, ξεκινάω από ένα συναίσθημα ή μια σκέψη που με απασχολεί. Το κόμικ γίνεται έτσι ένας τρόπος να σκεφτώ και να ησυχάσω. Βέβαια, όταν έχεις να κάνεις με μια παραγγελία ή με μια συνεργατική δουλεία, δεν είναι το ίδιο. Εκεί πρέπει να κάνεις έρευνα και να ψάξεις την έμπνευση, δεν έρχεται από μόνο του.

Πόσο εύκολο είναι να συνεργαστείτε μ’ έναν σεναριογράφο ώστε να αποτυπωθούν οι χαρακτήρες όπως τους φαντάζεται εκείνος χωρίς να αλλάξετε το προσωπικό σας στυλ;

Δεν γίνεται να μην αλλάξεις το προσωπικό σου στυλ. Και οι δυο μεριές κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Αυτό σημαίνει βέβαια πως δεν γίνεται να συνεργαστείς και με όλους τους σεναριογράφους, χρειάζεται να υπάρχει χημεία. Εκεί είναι όμως για μένα και το ενδιαφέρον της συνεργασίας: ανακαλύπτεις νέες πτυχές του εαυτού σου και αντιμετωπίζεις νέες προκλήσεις, οι οποίες σε βοηθούν να εξελιχθείς.

Τι στοιχεία νομίζετε ότι πρέπει να διαθέτει ένα κόμικ για να θεωρείται καλό;

Να σου λέει κάτι σημαντικό για τη ζωή. Κάτι που να σου μένει και που να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Γνωρίζω ότι κατά καιρούς συμμετέχετε σε διάφορα φεστιβάλ κόμικς και εκθέσεις, όπως π.χ. στην έκθεση κόμικς «Αστροναύτες» που πραγματοποιείτε αυτές τις μέρες στην γκαλερί του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Ποιες είναι οι εμπειρίες σου από αυτές τις συμμετοχές;

Γενικά συμβαίνουν πολλά πράγματα γύρω από τα κόμικς στην Ελλάδα. Δεν συμμετέχω σε όσο πολλά θα ήθελα! Τα παιδιά που οργανώνουν την έκθεση στη Θεσσαλονίκη αγαπούν πολύ το κόμικ και δίνουν κάθε χρόνο τον καλύτερο εαυτό τους. Κάθε φορά που πηγαίνω νιώθω πως επιστρέφω σε μια μεγάλη παρέα καλλιτεχνών. Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα!

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Σκοπεύεις να εκδώσεις κάτι σύντομα, αν είναι ανακοινώσιμο;

Ναι, υπάρχει μια καλή συνεργασία στα σκαριά, αλλά δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι πριν την έκδοση. Γενικά το μέλλον μου προσπαθώ να το σχεδιάζω βήμα βήμα: Στόχος μου είναι να ζω κάποια στιγμή αποκλειστικά από τα κόμικς και κάθε χρόνο προσπαθώ να κάνω ένα βήμα παραπάνω προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία

Ευχαριστώ!