Ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του Μεσοπολέμου στον Έβρο γίνεται το σκηνικό για μία μοναδική ταινία

Η οικία Ταραμπολούς είναι ένα από τα ωραιότερα παλιά σπίτια στο Διδυμότειχο.

Ηταν το σπίτι μιας παλιάς εβραϊκής οικογένειας, το οποίο εγκαταλείφθηκε όταν η οικογένεια δοκίμασε τη σκληρή τύχη των Εβραίων της πόλης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για πολλά χρόνια έμεινε έρημο, ώσπου πέρασε στα χέρια του Διδυμοτειχίτη αγιογράφου (και γκαϊτατζή) Γιάννη Σαρσάκη και της συζύγου του Γεωργίας Νταλαγιώργου, οι οποίοι με πολλή εργασία, μεράκι και αφοσίωση το ανακαίνισαν πλήρως, κρατώντας ωστόσο παράλληλα τον χαρακτήρα του και δίνοντάς του το όνομα "Πορφυρό κειμήλιο" (Purple Heirloom).

Το ιστορικό του Purple Heirloom:

"Όταν πρωτοείδα ένα πρόσφατα ανακαινισμένο αρχοντικό-μουσείο στην πατρίδα μου, το Διδυμότειχο, ψηλά στη βόρεια Ελλάδα, το μυαλό μου γέμισε με φανταστικές σκηνές, μουσική και στιγμές, ευτυχισμένες στιγμές της ελληνο-εβραϊκής οικογένειας που ζούσε εκεί κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου", αφηγείται ο δημιουργός του φιλμ Κώστας Γκουρλουμένος και συνεχίζει:

"Η Ιστορία είναι μόνο μία, είναι κοινή και μας αφορά όλους, γι 'αυτό και αποφάσισα να δημιουργήσω το «Purple Heirloom», μία εντελώς μοναδική ταινία μικρού μήκους φτιαγμένη με drone. Αντί να «πετάω» με την κάμερά μου για άλλη μια φορά πάνω από την πόλη, κυριολεκτικά "πέταξα" με αυτήν μέσα σε αυτό το αρχοντικό-μουσείο, κάνοντας ταυτόχρονα μια μεγάλη βουτιά στο παρελθόν, έναν αιώνα πίσω, στη δεκαετία του 1920.

Υπήρξε ένα κομμάτι του Διδυμοτείχου που έχει ξεχαστεί. Ας το θυμηθούμε ξανά.

Το Purple Heirloom ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα για το οποίο απαιτήθηκε ένας μήνας σκληρής δουλειάς, πρόβας, δοκιμαστικών πτήσεων και δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την σημαντική βοήθεια τόσο των δημιουργών αυτού του μοναδικού αρχοντικού-μουσείου, των εικαστικών Γεωργίας Νταλαγιώργου και Γιάννη Σαρσάκη όσο και του Θεατρικού Συλλόγου Διδυμοτείχου (ΘΕΑ.ΣΥ) αλλά και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κάστρο». Η μουσική επένδυση των τίτλων έγινε από τον συνθέτη και μαέστρο Σταύρο Καραμάνη.

Purple Heirloom