24 Μαρτίου 2018 - Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης ανοίγει τις πύλες του στο κοινό

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης ανοίγει τις πύλες του στο κοινό φιλοξενώντας την περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, ώρα 19:00Η έκθεση παρουσιάστη- κε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία.

Κέντρο της εκθεσιακής αφήγησης αποτελούν οι μαρμάρινες αρχαιότητες που συγκέντρωσε από το 1871 και μετά ο Θρακικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος στη Ραιδεστό, οι οποίες μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τους πρόσφυγες μετά την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης το 1922 και έκτοτε αποτελούν μέρος της «Συλλογής Ραιδεστού» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Μέσα από την παρουσίαση 37 λίθινων αντικειμένων, που χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και προέρχονται από την περιοχή της βόρειας Προποντίδας, ξετυλίγονται η ιστορία και οι μνήμες των Ελλήνων που ζούσαν στην Ανατολική Θράκη. Ένας κούρος και μια κόρη, ταφικές στήλες, αναθηματικά́ ανάγλυφα, τραπεζοφόρα, αρχιτεκτονικά́ μέλη και επιγραφές, σκιαγραφούν ποικίλες εκφάνσεις της ζωής στη βόρεια Προποντίδα από τους αρχαϊκούς μέχρι τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους και μας καλούν, παράλληλα, να στοχαστούμε πάνω στο διαχρονικό και επίκαιρο, θέμα της προσφυγιάς.


Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου.
Το πιάνο κουϊντέτο του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης θα πλαισιώσει μουσικά την εναρκτήρια εκδήλωση των εγκαινίων. Θα ερμηνευτούν έργα των Mozart, Haendel, Faure, Κωνσταντινίδη και Χατζηδάκι. Συμμετέχουν η σοπράνο κ. Νάντια Μαλακόζη, η κ. Θεοδώρα Αποστολίδου (φλάουτο), η κ. Χριστίνα Παναγιωτίδου (βιολί), ο κ. Γιώργος Τολίδης (βιολοντσέλο) και η κ. Μερόπη Κολλάρου (πιάνο - διδασκαλία).


Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαρτίου 2018 έως 31 Μαρτίου 2019. Η έκθεση θα λειτουργεί τις μέρες Τρίτη- Πέμπτη και ώρα 10.00-15.00. Είσοδος ελεύθερη